Vulkaan op IJsland minder actief: Vluchten van Icelandair gaan door

Geomorfologist Bjorn Oddsson van de University of Iceland, kondigde aan dat de Grimsvotn vulkaan op IJsland duidelijk minder actief is geworden en dat de intensiteit van de vulkaan snel vermindert. Hierdoor verwacht Icelandair dat er geen verdere hinder zal ontstaan van de vulkaanuitbarsting.

IJsland is een vulkanisch eiland dat zijn moderne infrastructuur en nooddiensten heeft afgestemd op de mogelijkheid van vulkaanuitbarstingen. Ondanks het voorkomen van aardbevingen en de aanwezigheid van vulkanen in IJsland, raken er bijna nooit mensen gewond en blijven de reisvertragingen eerder beperkt.

Sinds 874 A.D. zijn er zo’n 125 vulkaanuitbarstingen voorgekomen op IJsland. Zonder de vulkanen zou IJsland het moeten stellen zonder zijn kenmerkende geografische uitzicht waardoor het wereldwijd toeristen aantrekt. De meeste erupties of uitbarstingen hebben weinig ongemak veroorzaakt en sommige hebben in het buitenland dan weer meer overlast bezorgd dan in IJsland zelf.

De uitbarsting van de Eyjafjallajokull vorig jaar, creërde vele vertragingen en vluchtannuleringen die wereldwijd werden gevoeld. Ironisch genoeg ondervond IJsland dankzij de windrichting minder hinder dan andere delen van Noord-Europa.

De reis- en communicatieinfrastructuur van IJsland is inderdaad ontworpen om te kunnen weerstaan aan uitbarstingen en Icelandair wordt voortdurend aangeprezen als een van Europa’s meest stipte luchtvaartmaatschappijen.

De uitbarsting van de Grimsvotn in mei 2011 spuwde een gigantische aswolk de lucht in, zelfs nog groter dan die van vorig jaar; de impact op vluchten blijkt nu echter veel kleiner. De redenen hiervoor waren dat de asdeeltjes deze keer zwaarder bleken waardoor de as zich niet zo ver zou verspreiden en bovendien voerde de wind de as nu niet in dezelfde richtingen mee als vorige keer.

Voor meer informatie over vluchten naar en van IJsland, inclusief live flight status, surf naar http://www.icelandair.nl.

Beeld: Ágúst/visir.is

Be Sociable, Share!