De nieuwste whitepaper van SuccessFactors richt zich op de beste manieren om personeelsplanning te verbeteren

Amsterdam, Nederland – (23. April 2012) – In combinatie met haar zakelijke webinar op 2 mei heeft SuccessFactors, een wereldwijde marktleider op het gebied van oplossingen voor Business Execution (BizX)-software via de cloud, een whitepaper uitgegeven met de naam Workforce Planning Pitfalls. De whitepaper biedt zes tips over hoe het personeel van de toekomst wordt geleverd en bespreekt hoe dit personeelsbestand kan helpen bij het bereiken van consistent zakelijk succes.

Het uitvoeren van talentmanagementactiviteiten voordat zij daadwerkelijk nodig zijn, is kenmerkend voor een succesvolle organisatie. Met vergrijzend personeel en een tekort aan talent dat absoluut nodig is, de grootste uitdagingen waarmee bedrijven vandaag de dag te maken krijgen, is personeelsplanning een van de belangrijkste verantwoordelijkheden geworden van Human Resources-afdelingen.

De whitepaper legt uit hoe HR-medewerkers het beste kunnen halen uit strategische personeelsplanning en ondertussen enkele valkuilen kunnen vermijden, zoals:

1. Wie is verantwoordelijk voor personeelsplanning 2. Het grote geheel voor ogen houden 3. Proberen te rennen voordat men kan lopen 4. De directie aanspreken in een andere taal 5. Vallen bij de laatste hindernis: implementatie 6. Plannen zonder de juiste vaardigheden

De nieuw uitgegeven whitepaper maakt deel uit van een campagne gericht op bedrijfstransformatie, waarbij men zich concentreert op dat personeelsbestanden snel veranderen en dat organisaties hun wervingsaanpak moeten veranderen.

Een personeelsbestand transformeren met slimmer gebruik van gegevens kan de capaciteiten van het personeel naar boven brengen. Door gegevens vanuit een organisatie samen te voegen en gebruik te maken van de juiste analyses, bedrijfsmetrieken en hulpmiddelen voor menselijk kapitaal, is het mogelijk hiaten te identificeren in de vaardigheden van een personeelsbestand die nodig zijn om de strategische doelen te bereiken.

Als de zwakke plekken eenmaal geïdentificeerd zijn, kunnen de hiaten worden gevuld middels slimme werving, gerichte training en het gebruik van innovatie samenwerkingstechnologieën. Pas dan kan een organisatie beginnen met het transformeren van prestaties en het leveren van een strategie.

SuccessFactors biedt oplossingen voor het integreren van personeels- en prestatiegegevens om een fundamenteler inzicht te krijgen in hoe organisaties hun personeel kunnen transformeren tot sterk presterende organisaties met de nieuwste personeelsmanagementtools en analyses.

Ga naar www.successfactors-businesstransformation.com/nl om de whitepaper Workforce Planning Pitfalls te downloaden.

Bovendien kunt u, om meer te weten te komen over de bedrijfsvoeringssofware-oplossingen van SuccessFactors, ook kijken op www.successfactors.nl.

Over SuccessFactors, een SAP-bedrijf

SuccessFactors, een SAP-bedrijf, is een wereldwijde aanbieder van op cloud gebaseerde Business Execution Software,dat organisaties  oplossingen biedt op het gebied van business alignment, people performance en learning management in meer dan 60 industrieën.Met wereldwijd ongeveer 15 miljoen abonnees streven we ernaar onze klanten succesvol te maken door het leveren van innovatieve oplossingen, inhoud en analyses, procesexpertise en inzichten in best practices die we hebben verkregen door het bedienen van ons brede en diverse klantenbestand. Momenteel hebben we meer dan 3500 klanten in meer dan 168 landen die gebruik maken van ons suite in 35 talen.

Be Sociable, Share!